23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2019/04
Augalinių liekanų smulkintuvai
  • Kastytis LAURINAITIS VDU Žemės ūkio akademija
  • Mano ūkis

Augalinių liekanų smulkintuvai skirti liekanoms po derliaus nuėmimo sunaikinti, jas susmulkinant. Pagrindinė užduotis yra susmulkinti nereikalingas dalis taip, kad jos sukristų ant dirvos ir netrukdytų atlikti tolesnių žemės ūkio darbų: arimo, skutimo, kultivavimo, sėjos. Be to, susmulkinti ir taip sunaikinti augalai suteikia kraštovaizdžiui geresnį estetinį vaizdą.

Augalinių liekanų smulkintuvai jau seniai nėra vien tik žemės ūkyje naudojama mašina. Juos naudoja kelininkai kelkraščiams prižiūrėti, geležinkeliečiai teritorijoms, miesto komunalininkai aikštynams, parkams, miškininkai kirtavietėms tvarkyti, pravažiavimo keliams ir kitiems darbams atlikti.

Augalinių liekanų smulkintuvai gali būti kabinami tiek traktoriaus priekyje, tiek ir gale. Taip pat gali būti naudojama priekinėje ir galinėje dalyje prikabintų smulkintuvų kombinacija, kuri leidžia dirbti didesniu darbiniu pločiu ir vienu važiavimu sutvarkyti didesnį plotą. Tačiau naudojant mašiną keliams prižiūrėti smulkintuvo darbinis plotis nėra pats svarbiausias kriterijus. Čia svarbu jo mobilumas ir galimybė judėti aplink kliūtis: stulpus, kelio ženklus, medžius. Taip pat labai svarbi yra galimybė keisti atstumą tarp traktoriaus ir smulkintuvo.

Ne visuomet galima privažiuoti prie tos vietos, kur reikia sunaikinti augalų liekanas ar sutvarkyti teritoriją. Dėl šios priežasties smulkintuvai montuojami ant hidrauliškai valdomos strėlės. Norint užtikrinti traktoriaus stabilumą, smulkintuvo, montuojamo ant strėlės, masė yra apribojama. Tad tokių smulkintuvų darbinis plotis, priklausomai nuo to, su kokiu traktoriumi jis naudojamas, svyruoja tarp 1,6–2 metrų.

Dirbant su gale traktoriaus prikabinamu smulkintuvu gali susidaryti situacija, kai traktoriaus ratai suguldo ir suspaudžia augalines liekanas. Tada smulkintuvo peiliai ne visuomet tinkamai jas susmulkina. Kai smulkintuvas naudojamas traktoriaus priekyje, augalai yra susmulkinami anksčiau negu juos suguldo ir suspaudžia ratai.

Tiek priekiniai, tiek ir galiniai smulkintuvai gali turėti papildomą funkciją, kai smulkintuvas gali būti perstumiamas į šoną, kad būtų patogiau prižiūrėti kelkraščius ar pasiekti sunkiau privažiuojamas vietas. Jei yra galimybė perstumtą smulkintuvą vartyti, tai kelkraščių priežiūra tampa dar paprastesnė.

Laukuose, kai smulkintuvas perstumtas į šoną, jis dirba greta traktoriaus lyg žoliapjovė. Kuo smulkintuvas didesniu kampu gali pasikreipti ir kuo didesniu atstumu gali persistumti, tuo didesnio nuolydžio šlaitus, griovius ar giliau tarp kliūčių esančius plotus gali pasiekti.

Patogu, kai smulkintuvo pavertimo kampas nuo horizontaliosios plokštumos gali būti didesnis nei 45°. Tai leidžia sutvarkyti įvairaus nuolydžio šlaitus. Jei smulkintuvą galima paversti ne tik skersine, bet ir išilgine kryptimi, tai toks agregatas gali būti naudojamas ir augalams genėti ar gyvatvorei formuoti. Tačiau tokių darbų atlikti nerekomenduojama dėl augalų liekanų rikošeto ar galimybės ką nors sugadinti ir sužaloti nutrūkus smulkinimo peiliui ar atskilus jo daliai.

Konstrukciniai sprendimai

Paviršiui kopijuoti smulkintuvuose naudojamas atraminis volas. Šis volas turi būti sumontuotas kuo arčiau smulkinimo rotoriaus. Taip sumontavus volą, tiksliau yra kopijuojamas paviršius ir labiau apsaugomas rotorius nuo sugadinimo. Smulkintuvas traktoriaus atžvilgiu tvirtinamas per pailgas išdrožas, leidžiančias smulkintuvui šiek tiek vartytis. Smulkinimo aukštis (gylis) nustatomas keičiant atraminio volo padėtį ar reguliuojant centrinės traukės ilgį. Patogiausia, jei centrinė traukė būtų reguliuojama hidrauliškai.

Smulkintuvas yra gana prastai matomas, jei jis tvirtinamas iš karto už traktoriaus šone. Traktorius jį užstoja ir operatoriui sunku stebėti jo darbą. Situacija pagerėja, kai smulkintuvas atitolinamas nuo traktoriaus, tačiau tuomet persistumia masės centras ir visas sąstatas tampa mažiau stabilus. Smulkintuvai, kurie tvirtinami gale traktoriaus šone, kaip ir tradicinės žoliapjovės, turi apsaugas nuo susidūrimo su kliūtimis. Kliūtį sutikęs smulkintuvas dėl padidėjusios perkrovos atsilenkia atgal už traktoriaus.

Smulkintuvo pagrindiniai darbiniai elementai yra ant rotoriaus pritvirtinti ir greitai prieš važiavimo kryptį besisukantys peiliai ar plaktukai. Peiliai ant rotoriaus išdėstyti besisukančios vijos principu ir sujungti su rotoriumi per lankstus. Šie lankstai leidžia peiliukams ar plaktukams atsilenkti sutikus kliūtį. Tačiau dėl didelės rotoriaus sukimosi greičio veikiamos išcentrinės jėgos peiliai ar plaktukai išsitiesia ir to užtenka, kad augalų liekanos būtų sunaikintos.

Rotorinių smulkintuvų vienam darbinio pločio metrui reikia daugiau galios nei kitoms augalus pjaunančioms mašinoms. Dėl mašinos tvirtumo jomis galima smulkinti net nestoras medžių šakas ar kitas nestambias medienos atliekas. Be tradicinio peilių ar plaktukų tvirtinimo varžtais, kai kurie gamintojai naudoja ir grandines. Tai leidžia peiliams ne tik atsilenkti sutikus kliūtį, bet ir persislinkti skersine kryptimi į šoną. Dėl to rotoriaus sukimasis pasidaro tolygesnis.

Smulkinimo peilių įvairovė

Smulkinimo elementai gali būti įvairių tipų: dantyti, lenkti, Y formos, plaktukiniai ar kombinuoti. Universalūs peiliai paprastai būna buki. Jie labiau augalų liekanas sudaužo, sulaužo nei supjausto. Plaktukiniai peiliai dėl savo masės ir inercijos jėgos sukuria didelę smūgio jėgą. Lenkti peiliai su aštria pjovimo briauna sukuria siurbimo efektą ir taip užtikrina lygų pjovimą. Nuo akmenų ar kitų kliūčių sugadinimo atspariausi yra plaktukiniai peiliai. Dantyti peiliai panašūs į plaktukinius ir tinkamiausi krūmokšniams ir medienos likučiams naikinti.

Y formos peiliams reikia mažesnės galios ir jie pasižymi geromis smulkinimo savybėmis. Dėl dvigubos smulkinimo peilio dalies augalai geriau susmulkinami ir tolygiau paskleidžiami. Siurbimo efektas nėra labai ryškus.

Plaktukiniai peiliai sukuria pakankamą siurbimo efektą ir užtikrina kokybišką švarų pjūvį. Šio tipo peiliai labiausiai tinka medienos likučiams smulkinti. Juos galima naudoti kombinuotai su Y formos peiliais.

Gera alternatyva yra pjovimo peilių kabinimas ant grandinės. Rotoriaus sukimosi greitis neturi viršyti 3 000 min-1. Rotoriui sukantis tokiu greičiu, didėja reikalavimai peilių tvirtinimui, stiprumui, rotoriaus balansavimo kokybei ir guoliams. Kai kurie gamintojai pateikia informaciją apie rotoriui gaminti naudotą metalo markę ir storį. Keliami aukšti reikalavimai rotoriaus guoliams ir jų tepimo medžiagoms.

Smulkintuvų gamintojai rotorius daro skirtingo skersmens. Didesnio skersmens rotoriai susidūrę su kliūtimi sukasi stabiliau. Mažiau keičiasi sukimosi greitis dėl didesnės sukauptos kinetinės energijos. Rotoriaus metalinės sienelės storis taip pat yra svarbus. Skersmuo ir stora sienelė – tai rotoriaus konstrukcinė visuma, užtikrinanti tvirtumą ir geometrinių formų stabilumą. Tačiau rotoriui sukti reikalinga didesnė traktoriaus variklio galia, tiekiama per galios tiekimo veleną. Be to, visi gamintojai nurodo būtinybę po rotoriaus techninės priežiūros ar remonto atlikti balansavimą. Smulkintuvą išjungus, sukaupta sukimosi energija turi palaipsniui nuslopti per laisvos eigos vienkryptę movą ant kardaninio veleno ar pavarų dėžėje.

Susmulkintų augalų liekanų paskleidimui didžiulę įtaką turi korpuso konstrukcija ir rotoriaus darbas. Jei tarpas tarp rotoriaus ir korpuso pakankamai didelis, tai augalų liekanos sviedžiamos atgal tolėliau už atraminio volo. Jei tarpas nepakankamas, dorojama masė gali pakartotinai pakliūti po rotoriaus peiliais. Siauras tarpas blogina ir smulkintuvo aušinimą.

Pjovimo aukštis reguliuojamas atraminiu volu ar keičiant centrinės traukės ilgį. Kad nuo peilių atšokę pašaliniai daiktai, pvz., akmenys, keltų kuo mažiau grėsmės, daugelis gamintojų siūlo gumines užuolaidas ar metalines plokšteles. Metalinės plokštelės geros tuo, kad atsilenkia tik į vieną pusę, taip užtikrintai sulaikydamos skrendančius akmenis. Guminės užuolaidos to padaryti negali. Metalinės plokštelės akmenis sulaiko, tik kai kabo vertikaliai. Darbo metu užkliuvusios plokštelės atsilenkia ir gali susidaryti tarpas, per kurį akmenys gali išskristi. Guminės apsaugos, atsižvelgiant į gumos kietumą, turi tokius pačius trūkumus.

Praktiniais bandymais nustatyta, kad geriausią apsaugą suteikia užuolaida, pagaminta iš tarpusavyje suvirintų grandinės dalių. Žinoma, tokia apsauga 100 proc. nesulaiko skrendančių akmenų, tačiau jų greitį sumažina drastiškai. Grandinės dalys slenka paviršiumi ir nesusidaro laisvų tarpų, pro kuriuos gali praskristi akmenys.

Bazinės komplektacijos smulkintuvai tvirtinami traktoriaus gale ant tritaškės prikabinimo sistemos. Jei traktorius turi priekinį galios tiekimo veleną, galima užsakyti papildomą rėmą, leidžiantį tą patį smulkintuvą naudoti tiek traktoriaus priekyje, tiek ir gale. Kitas smulkintuvo tvirtinimo būdas – traktoriaus šone, naudojant strėlę. Taip į smulkintuvo darbo plotį patenka tik dešinės pusės ratais suminta žolė. Smulkintuvas perstumiamas dažniausiai hidrauliškai, naudojant lankstinį tvirtinimą. Tokia kombinacija leidžia smulkintuvui kopijuoti dirvos paviršių. Svarbu nepamiršti tinkamai prižiūrėti lankstinių jungčių ir jas laiku sutepti.