23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2019/04
Naujos lietuviškos ir introdukuotos obelų veislės
  • Dr. Audrius SASNAUSKAS VDU Žemės ūkio akademija Dr. Dalia GELVONAUSKIENĖ LAMMC Sodininkystės ir daržininkystės institutas Dr. Bronislovas GELVONAUSKIS Augalų genų bankas
  • Mano ūkis

Iki šiol rinkoje nebuvo daug Lietuvos selekcininkų sukurtų žieminių obelų veislių. Jas papildė LAMMC Sodininkystės ir daržininkystės instituto mokslininkai, sukūrę žieminių obelų veisles Bosanova ir Lauda, kurių sodinukų šiemet jau galima įsigyti.

Plėtojant sodininkystės verslą, ypač svarbu pasirinkti tokių veislių obelis, kurios Lietuvos agroklimato sąlygomis būtų ištvermingos žiemą, kasmet gausiai derėtų ir užaugintų kokybiškus, gražius, transportabilius ir skanius vaisius. Vienas pagrindinių rinkos reikalavimų yra vaismedžių produktyvumo didinimas ir vaisių kokybės gerinimas. Norint išauginti ekologiškus vaisius, reikia auginti ligoms ir kenkėjams atsparias veisles.

Bosanova 2019 m. įtraukta į saugomų augalų veislių sąrašą Lietuvoje. Kilmė: Auksis x Prima. Veislės autoriai – Dalia Gelvonauskienė, Audrius Sasnauskas, Bronislovas Gelvonauskis, Juozas Lanauskas. Vaismedžiai vidutinio augumo, vainikas vidutinio tankumo. Žydi vėlai (gegužės 15–21 d.). Vaisiai vidutinio stambumo (160 g), apvaliai cilindriški su trumpais storais koteliais, raudoni, labai gražūs, rūgščiasaldžiai, skanūs, tinka vartoti iki sausio mėnesio. Vaismedžiai derlingi, ištvermingi žiemą, atsparūs rauplėms (Vf genas) ir filostiktozei, tinka auginti su vidutinio augumo ir žemaūgiais poskiepiais.

Lauda 2019 m. įtraukta į saugomų augalų veislių sąrašą Lietuvoje. Kilmė: Tellissaare x Prima. Veislės autoriai – D. Gelvonauskienė, A. Sasnauskas ir B. Gelvonauskis. Vaismedžiai vidutinio augumo, vainikas vidutinio tankumo.  Žydi vidutiniškai anksti (gegužės 9–19 d.). Vaisiai vidutinio stambumo (150 g), plokščiai apvalūs, raudoni su rudu atspalviu, ryškiomis lenticelėmis, gražūs, saldžiarūgščiai, skanūs, tinka vartoti iki balandžio mėnesio.

Vaismedžiai derlingi, ištvermingi žiemą, rauplės ir filostiktozė pažeidžia silpnai, tinka auginti su vidutinio augumo ir žemaūgiais poskiepiais.

Rusiškų ir čekiškų veislių tyrimai

Atsižvelgiant į šalies agroklimato sąlygas, būtina nuolat tirti introdukuotas obelų veisles, kurios papildytų jau esamą šių augalų sortimentą. Introdukuotų obelų veislių tyrimai atlikti 2011–2017 m. LAMMC Sodininkystės ir daržininkystės instituto pomologiniame sode. Vaismedžiai išauginti su M.9 poskiepiu. Tirtos rusiškos Venjaminovskoje, Afrodite, Strojevskoje ir čekiškos HL 322, Rucla bei Rubimeg obelų veislės. Kontrolinė veislė – lietuviška Auksis.

Vaismedžiai prižiūrėti pagal LAMMC SDI priimtas intensyvias sėklavaisių augalų auginimo technologijas. Tyrimų laikotarpiu buvo įvertinta: vaismedžių žydėjimo tarpsniai (žydėjimo pradžia, masinio žydėjimo pradžia ir pabaiga, žydėjimo pabaiga), atsparumas rauplėms ir filostiktozei (1–9 balai), derlius (t ha-1), vaisių atitikimas klasėms (pagal skersmenį, proc.), skynimo laikas, laikymosi saugykloje (1–3 ºC) pabaiga, vaisių kokybės parametrai (vaisių cheminė sudėtis, odelės ir minkštimo tvirtumas, sulčių išeiga).

Nustatyta, kad tirtoje veislių grupėje anksčiausiai žydėti baigia Auksis, Afrodite ir Strojevskoje (gegužės 19 d.), vėliausiai – Rucla ir HL 322 vaismedžiai (gegužės 21 d.). Rauplėms ir filostiktozei atsparūs veislių Venjaminovskoje, Afrodite, Strojevskoje vaismedžiai, o Rucla, Rubimeg, HL 322 vaismedžiai – vidutiniškai atsparūs (pažeidimai įvertinti 2–5 balais). Tyrimo laikotarpiu veislių Venjaminovskoje ir Strojevskoje vaismedžiai išaugino didžiausią obuolių derlių (atitinkamai 52– 52,1 t ha-1). Ilgiausiai saugykloje (1–3 ºC temperatūroje) išsilaiko HL 322, Rucla ir Rubimeg (atitinkamai iki balandžio 12, 13 ir 15 d.), trumpiausiai – Strojevskoje ir Venjaminovskoje (atitinkamai iki vasario 12 ir 14 d.) vaisiai.

Stambiausius vaisius išaugino Rubimeg (vidutiniškai 156 g), smulkiausius – Afrodite (vidutiniškai 105,8 g), o daugiausiai aukščiausios klasės obuolių Venjaminovskoje, Afrodite, Rubimeg ir HL 322 vaismedžiai. Geriausios kokybės yra Auksis, cheminės sudėties – Rucla obuoliai. Auksis ir Rucla obuoliai pasižymi didžiausia sulčių išeiga, Rubimeg ir HL 322 – odelės ir minkštimo tvirtumu.

Įvertinus tirtų svarbiausių agronominių ir biologinių savybių visumą, nustatyta, kad tirtoje introdukuotų obelų veislių grupėje vertingiausi yra veislių Venjaminovskoje, Rucla ir Rubimeg vaismedžiai.