23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2019/04
Vasarinių miglinių javų sėklos kokybė šiemet
  • Dr. Roma SEMAŠKIENĖ LAMMC Žemdirbystės institutas
  • Mano ūkis

LAMMC Žemdirbystės institute atliktų sėklų ligotumo tyrimų duomenimis, matyti, kad vasarinių kviečių ir miežių sėklinių grūdų užsikrėtimas patogeniniais Fusarium grybais 2019 m. pavasarį iš esmės mažesnis negu 2018 metais. Tačiau beicavimo atsisakyti tikrai nerekomenduojama.

Praėję metai buvo išskirtinai šilti ir sausi, javų grūdai brendo palankiomis sąlygomis, derliaus nuėmimas buvo sklandus. Galima sakyti, kad tai buvo idealūs metai sveikiems grūdams išauginti. Dar nuimant derlių nekilo abejonių, kad išauginti sėkliniai grūdai bus gerokai sveikesni negu prieš tai buvusiais metais.

Ypač skirtumas ryškus vasariniuose kviečiuose, kurie dėl vyravusių aukštų temperatūrų vystėsi greitai ir peržydėjo vyraujant sausiems orams ir anksčiau negu įprasta – iki birželio pabaigos. Įprastais metais vasariniai kviečiai žydi liepos pirmąjį dešimtadienį. Skirtumas tarp Fusarium spp. pažeistų vasarinių miežių grūdų procento 2018 ir 2019 m. pavasariais buvo mažesnis negu vasariniuose kviečiuose.

Šiek tiek netikėtai kai kurie vasarinių miežių mėginiai buvo palyginti smarkiai užsikrėtę Fusarium spp. Tai galima paaiškinti skirtingu Fusarium užkrato patekimu ant kviečių ir miežių. Kviečiai jautriausi infekcijai per žydėjimą, vasariniai miežiai – apie 10 dienų po išplaukėjimo ir šis periodas būna ilgesnis negu vasarinių kviečių žydėjimas.

Pernai liepos pradžioje nušniokštę lokalūs vasariniai lietūs paskatino vėlyvą užsikrėtimą ligomis ten, kur to lietaus buvo. Ir ypač tai juntama miežiuose. Rasta ne tik Fusarium spp. palyginti smarkiai pažeistų grūdų, bet ir išskirtinai daug Bipolaris sorokiniana. Šis patogenas labiau plinta miežiuose, tačiau randamas ir kviečiuose, avižose.

B. sorokiniana plitimui palanku, kai vyrauja šilti ar net karšti orai (18–32 oC), kurį laiką ant lapų laikosi drėgmė. Sėklų užsikrėtimui ypač palanku, kai tokios sąlygos dominuoja antroje vegetacijos pusėje. Jautresni šiam patogenui karščio stresą patyrę augalai grūdų pildymosi tarpsniu. Būtent tokios sąlygos ir vyravo praėjusių metų vasarą, kai buvo išauginti šiųmetiniam pavasariui skirti vasarinių javų grūdai.

Labai svarbus sėklos kokybės rodiklis ir sėklų daigumas. Šiais metais optimaliomis sąlygomis sandėliuotų vasarinių javų sėkla yra labai gero daigumo. Bet norint įsitikinti, ar ir jūsų sėkliniai grūdai dygsta puikiai, rekomenduojame daigumą pasitikrinti. Šios analizės trukmė – savaitė. Daigumą reikia nustatyti grūdus išvalius nuo šiukšlių, smulkių ir skaldytų grūdų. Dėl praėjusio sezono sausų orų grūdai yra smulkesni, tad, skaičiuojant sėklos normą, būtina prieš tai nusistatyti tūkstančio grūdų masę.

Šį pavasarį yra net kelios geros žinios vasarinių javų augintojams:

  • sėkla sveikesnė negu kelis pastaruosius metus;
  • sėkla yra labai gero daigumo;
  • smulkesni ir gero daigumo grūdai – mažesnė sėklos norma optimaliam pasėliui.

Nors galime pasidžiaugti sveikesniais negu praėjusiais metais grūdais, tačiau sėklos beicavimo nereikėtų atsisakyti, nes:

  • didelė pašaknio puvinių rizika, nes sėklų, ypač miežių, užsikrėtimas Fusarium spp. ir B. sorokiniana yra palyginti didelis;
  • pašaknio puvinius sukelia ir per dirvą plintantys patogenai, o jų žala sumažinama sėklą beicuojant;
  • sumažinamas ankstyvas lapų ligų plitimas (tinkliškoji dryžligė, miltligė), išvengiama labai ankstyvo fungicidų naudojimo.

Lietuvoje registruotų vasariniams javams skirtų beicų sąrašas yra palyginti ilgas (žr. lentelę). Dauguma jų yra plataus veikimo spektro, saugo nuo kelių ligų, tačiau jei reikalinga apsauga tik nuo konkrečios ligos, vertėtų pasirinkti konkretų beicą. Kai kurių beicų norma yra registruota intervalu (pvz., nuo 1,0–1,5 l/t). Šiais metais mažesnės registruotos normos naudojimas galėtų būti normali praktika.